Reviews

Lees hieronder de ervaringen van reizigers die u voor gingen.

La Gira de Cuba

Volg de belevenissen van Ronald en Albert via hun reisblog.Ronald van der Leeden & Albert Röttger
05-03-2022 t/m 03-04-2022
De reis was super. Mooi land, interessante cultuur, lekker eten en drinken (coctails !), perfect weer. De Cubanen zijn heel vriendelijk & gedisciplineerd (iedereen draagt altijd en overal een mondmasker)

De vier accommodaties waren uitstekend. Dikke pluim voor de gastheren en gastvrouwen.

- De tour die in de reis vervat zat (oldtimer tour in new Havana en de wandeling door old Havana) was zeer ok. - In Trinidad hebben we zelf een excursie vastgelegd, naar Topes de Collantes. - In Varadero hebben we twee excursies gedaan: een jeepsafari en het dolfinarium. De typisch Cubaanse sfeer hebben we het meest ervaren in Trinidad. Zalige tweedaagse daar beleefd. Familie Soinne
08-01-2022 t/m 16-01-2022
We hebben een fantastische reis gehad, erg naar ons zin. Veel gesproken met Cubanen (vooral met Tony en met onze chauffeurs) en veel te horen gekregen en geleerd hoe het daar reilt en zeilt. Fascinerend.

Het is duidelijk dat het toerisme erg belangrijk is voor Cuba maar dat ze het nog maar moeilijk op gang komt. Veel musea en gelegenheden zijn nog dicht. Er is veel schaarste en de Casa's kunnen niet aan voorraden komen om diners aan te kunnen bieden, iets wat wel vooraf werd aangeraden als 'must do'.

Het geld gegoochel is iets waar we niet op voorbereid waren en dit is zeker een punt van aandacht om je cliënten goed over te informeren.

In Havana vertelde Rey in onze Casa dat we beslist niet op straat moesten wisselen en niet konden rekenen op gunstige koersen in de restaurants en winkels. Zij hadden daarentegen een 'gunstige' wissel koers voor hun cliënten van 40 CUP/EUR. Het officiële staatstarief is immers 25/EUR. Zo hebben we voor een fix bedrag bij hen gewisseld en begonnen we met veel dure CUPs en schrokken ons een hoedje van de prijzen in de stad. Later werd duidelijk dat we zijn beetgenomen en dat hebben we ze ook teruggekoppeld. Daarover meer hieronder.

De tour door Havana was leuk met onze gids. Voor een paar EUR meer met een cabrio rijden was zeker de investering waard geweest. We hadden een enthousiaste gids die ons veel heeft verteld. Zelf eropuit naar leuke plekken en restaurants ging prima als waren de meeste musea nog steeds gesloten.

Er is veel schaarste. Bijna iedereen die met toeristen omgaat wil aan EUR komen en men wil graag een gunstige exchange rate rekenen. Taxichauffeurs, restaurants, winkels, maar ook willekeurige mensen op straat. In Havana vanaf 60 CUP in de toeristenrestaurants tot 80 CUP elders. In de rest van Cuba is 80 CUP de norm en is men soms bereid nog verder te gaan.

De CUP prijzen van de taxi's, restaurants en winkels zijn op de EUR afgestemd en iedereen vertelt ook gewoon welk XR ze hanteren. Als je dan in EUR betaalt, willen de meesten CUP wisselgeld teruggeven. Zo kun je aan goedkope CUPs komen, je zult dagelijks een paar duizend nodig hebben om aan water en fruit te komen en ergens iets te kunnen eten/drinken.

Vooral voor water en fruit moesten we vaak op zoek, niet overal is er voorraad. De drivers helpen daar goed mee. Waar je iets kan krijgen, zijn het vaak winkeltjes en stalletjes waar de Cubanen zelf kopen (met CUP). Verder zijn er genoeg niet toeristische plekken waar je beter je CUPs gebruikt dan de EUR.

Je ziet dat iedereen worstelt maar ook dat iedereen totaal anders ermee omgaat. Zo ontmoeten we toevallig de eigenaar van Varadero B&B die ons geheel belangeloos verder geholpen heeft met het organiseren van een snorkel uitje en adviseren over de beste eetgelegenheden.

Hotel Union was fantastisch, alleen van awat er op de kaart staat was er slecht beperkt voorraad. Je kunt als toerist alleen met EUR cash afrekenen of met je credit card in USD. Met CC afrekenen is het handigst en gunstigst. In Cienfeugos was buiten het hotel vrijwel alles gesloten, maar we hebben lekker door de stad gewandeld en het 'echte' Cubaanse leven kunnen aanschouwen (iedereen lang in de rij staan). Er waren ook bijna geen toeristen.

Trinidad was fantastisch, Tony een geweldige gastheer. Hij verontschuldigde zich dat hij niet aan eieren kon komen voor het ontbijt maar heeft dast dubble en dwars gecompenseerd. Ook verontschuldigde hij zich dat hij ons geen avondmaaltijd kon aanbieden omdat het veel te moeilijk en tijdrovend was om aan voorraad te komen, en kreeft en garnalen al helemaal niet vers te krijgen waren. Maar in Trinidad was genoeg te doen, al waren de muzikale optredens afgelast. Gelukkig vonden we een leuke restaurant met live muziek met de jaarwisseling. Tony heeft van alles geregeld, we hebben ons in het geheel niet verveeld (strandbzoek, dagje in de natuur met wandeling naar de waterval, dansles).

Varadero was het slotstuk. Fantastische strand en in Varadero stad aan de Boulevard (Calle 62) 2x 's-avonds uit geweest waar live muziek was in 1 leuke tent. Verder is ook daar nog heel veel dicht. De all inclusive voorzieningen waren redelijk tot prima. De gasten is een ander verhaal, maar als je uit de lobby wegblijft dan is het verder geen probleem. Daar hangen hele groepen vanaf 's-morgen aan de gratis alcohol, maar die zie je op het strand niet eens...

Al met al een fantastische reis en de kids zijn nog steeds laaiend enthousiast. De feedback richt zich vooral op de punten waar we beter op voorbereid hadden kunnen zijn.

Ook fantastisch en interessant dat je een poosje meeloopt in zo'n land waar alles totaal anders geregeld is. Onze driver in Trinidad was een afgestudeerd mathematicus en advocaat die met een huisarts is getrouwd en taxi rijdt om rond te kunnen komen. Je beseft eens te meer hoe goed we het in dit deel van de wereld voor elkaar hebben.

Dat is het voor nu.

Groet, ReinoudtFamilie van Rijckevorsel van Kessel
25-12-2021 t/m 07-01-2022
Heerlijk! Vooral om er even helemaal tussenuit te zijn in deze lastige tijden. Ik vond het ook fijn dat we jullie/reisorganisatie hadden ingeschakeld; voor ons een eerste keer. Tip: 304 O'Reilly restaurant in habana. Beste eten en cocktails ever!!
Familie Hessing-Philipse
28-12-2021 t/m 06-01-2022
We zijn weer thuis en dus even een bericht. Het was echt een geweldige ervaring, het thema was wel een beetje “shock en positieve verrassing”, want terwijl we door de vervallen wijken of over hopeloze laatste toegangswegen naar onze bestemmingen gingen dachten we vaak “waar zijn we nu weer beland”, om dan ter plekke toch in een klein pareltje te verblijven. Mooie balans van stad (Havana), natuur (Vinales), zee (Playa Larga), historisch stadje (Trinidad) incl mooie waterval tocht, historie (Che’s trein ontsporing) en dan op het laatst nog even helemaal relaxed aan het strand. Ook heel fijn dat de taxi’s altijd stipt om 10am klaar stonden als we een lange reis hadden, dus lekker geen zorgen. Dank voor de goede hulp en wij zullen Cuba en jullie expertise zeker aan bevelen. Groeten, Familie de Waard
18-12-2021 t/m 29-12-2021
Wij zijn inderdaad gisteravond terug gekomen en hebben een fantastische tijd gehad in Cuba!! Er was nog weinig toerisme, zijn alleen Roy (waarvan we begrepen dat hij de reis ook bij jullie had geboekt) een aantal keer tegengekomen maar dat is dan ook de enige andere Nederlander geweest. Verder hebben we veel tussen de Cubanen gezeten, wat ons betreft alleen maar leuker! We hebben een fantastische reis gemaakt! Enorm genoten van Cuba, de verschillende locaties en de afwisseling tussen stad, natuur, strand en het feit dat we konden gaan en staan waar we wilden vanwege het hebben van een huurauto. De casa in Havana is wat ons betreft de accommodatie die eruit springt. Midden in het oude centrum, mooi en schone kamer, leuk dakterras, goed ontbijt en goede zorgen. De casa in Playa Larga was mooi omdat we zo vanuit ons raam de zonsopgang konden zien en zo het strand op konden wandelen. De casa in Trinidad lag ook midden in het centrum, dat was heel prettig! De stad Trinidad is wat ons betreft ook super, veel te doen en te beleven maar een stuk rustiger dan Havana, waar je toch als toerist veel wordt aangesproken en waar ze overal een peso voor hopen te krijgen. Bij de casa in Playa Larga hoopte de casa dat wij in Euro’s zouden betalen, omdat de vraag naar euro’s en dollars op dit moment heel hoog is in Cuba. Wij hadden een groot deel van onze euro’s gewisseld in Pesos in Havana (35 pesos voor €1,-, wij dachten dat dat een goede deal zou zijn gezien je bij de bank maar 26 krijgt, bleek dus later een zeer slechte deal te zijn toen we later in Viñales nog een deel hebben gewisseld tegen 70 pesos voor €1,-…). Wij konden bij de casa ook in pesos betalen ipv in Euro’s, maar daar rekende ze 80 pesos voor €1. Voor jullie wel goed om te weten dat het voor de volgende gasten verstandig is om daar met euro’s te betalen, of om te zorgen dat ze de euros wisselen tegen een hoge prijs! Toen we de huurauto gingen ophalen in Havana hadden we wel wat spanning over het rijden in Havana en op de wegen. Dit is al met al reuze meegevallen, vooral in Havana was het druk en goed opletten, maar daar buiten was het goed te doen. Enkele wegen waren wel heel slecht en met veel gaten, maar gek genoeg went dit op een gegeven moment zelfs wel. We hebben geen enkele keer een lekke band of iets dergelijks gehad! Fijn dat je de vrijheid had om te gaan en staan waar we wilden met de auto. De tours waren leuk en goed verzorgd. De toergidsen deden erg hun best om Engels te spreken en waren allen erg enthousiast, vooral de gids van de wandeling in Las terazzas enthousiasmeerde iedereen door zijn kennis en plezier in wat hij doet (ben even zijn naam kwijt..). De tour te paard in Viñales was ook een geweldige ervaring met een pauze op een berg met een drankje en een prachtig uitzicht. Leuk ook dat we een stop maakte bij de tabaksvelden en ons werd laten zien hoe het proces gaat. Wel was het een lange tocht waarbij we met de paarden door hele smalle, stijle paadjes gingen vol stenen en slik waardoor het soms wel spannend was zo als onervaren ruiter. Maar zeker de moeite waard! De dagen in Trinidad vonden wij echt geweldig. Er was (voor deze tijd) al veel te doen, veel keuze qua eten, wat meer leven ook ‘s avonds met live muziek en muziek bij de Casa de la Musica. Leuk ook dat je de mogelijkheid had om naar Playa Ancon te gaan. Vind het lastig om echt hoogtepunten te benoemen omdat elke locatie en plek zijn charmes en hoogtepunten had. De afwisseling maakt het zo leuk! Wij sloten af in Varadero in het resort, fijn om de reis rustig af te sluiten met net wat meer luxe! Wel moesten we hier juist even wennen aan de vele toeristen, haha! Ik had een boek gekocht (CubaConga, mochten jullie het nog niet kennen zou ik het zeker eens opzoeken) en hier had ik wel al gelezen dat het slimmer is om je geld te wisselen ‘op straat’ voor 3x meer dan bij de wisselkantoren, maar omdat je hier geen beeld bij hebt waren wij hier toch twijfelachtig over. Achteraf gezien had het ons veel geld gescheeld als we dit wel hadden gedaan en het geld niet hadden gewisseld in Havana. We merkten wel dat ze in Cuba nu wel nog zoekende zijn naar welke prijzen ze kunnen hanteren nu het toerisme zo lang stil heeft gelegen. We hebben in Viñales een Nederlandse vrouw ontmoet die nu al 4 jaar in Viñales woont, hier hebben we wat mee gedronken en heeft ons wat meer uitleg en inzicht kunnen geven in het leven op Cuba, dat was heel leuk en verhelderend! Heel fijn dat veel al gepland was maar dat er nog genoeg ruimte was om zelf invulling aan te geven. Ook handig dat jullie veel tips en adviezen hadden gegeven. Wij zouden over een paar jaar nog eens terug willen gaan naar Cuba. Zeker nu we toch een paar echte ‘toeristenfouten’ hebben gemaakt welke we in het vervolg niet zouden maken! 😉 ook zouden we dan beter Spaans willen kunnen spreken, dat is toch wel heel helpend in Cuba! Bedankt voor de goed verzorgde reis! We hadden wel graag geweten dat we met euro’s moesten/konden betalen. Buiten dat is het juist ook wel leuk om zelf te ontdekken hoe Cuba in elkaar steekt! Tip voor iedereen die naar Cuba gaat; doe (echt!) goed research! Dat dacht ik al gedaan te hebben maar trapte toch nog in de val van de toeristentrucs. Ach, dat is ook Cuba! 😉Merel Janssens en Tobi de Bruijn
7-12-2021 t/m 22-12-2021
Reizen in tijden van een pandemie is geen sinecure. Het vraagt extra voorbereiding om voor alles de juiste documenten te hebben. Eigenlijk valt het nog mee om dit van thuisuit te doen. Vanuit Cuba is het minder simpel omdat er geen internet is en enkel maar wifi op bepaalde plaatsen. We probeerden de wifi in de hotels van Varadero maar moesten hiervoor een internetkaart van het hotel aankopen. Onze Etesca kaart werkte daar niet. Het was een hele mooie, ontroerende, leerrijke reis. We hebben prachtige dingen gezien, zijn hartelijk onthaald door de bevolking, zijn hier en daar bedrogen, hebben enorm geleerd over hoe deze mensen overleven in een onmogelijk regime/economie en met opgeheven hoofd verder krabbelen. De informatie die we vooraf hebben ontvangen is aan een update toe. De bevolking schreeuwt om euro's. Ze worden niet graag betaald in CUP. In de bank was de rate 1Euro= 26 CUP, op de reisbeschrijving en ook op het document dat we in de luchthaven ontvingen stond dezelfde rating. We zijn vanuit de casa met een gids rondgeleid in Havana. Zij toonde ons de rating in 2 banken en wilde samen met iemand van de casa een betere rate wisselen (1Euro= 35 à 40 CUP). Later leerden we dat de straatwaarde op 85 CUP staat. Gemiddeld zou je 1Euro met de bevolking kunnen wisselen aan 70CUP. We hebben hiervoor heel wat mensen gesproken, locals en toeristen. Dit laatste lijkt te kloppen. We hebben voor de helft van ons geld evenveel CUP kunnen hebben. Dus de reis is net iets duurder geworden. Ook de gasolinera's leken vanalles te aanvaarden, sommige konden geen creditcard nemen omdat het toestel kapot was, andere wilden euro's, anderen dan weer CUP. Dus het lijkt wat random op dit moment. In de shop van hotel Moka aanvaarden ze enkel Euro's. Op dit moment waren nog heel wat restaurantjes gesloten in las Terraza's en in Cienfuegos. Heel vaak waren we de enige toeristen wat leuk is maar toch ook bevreemdend. De accomodaties zijn heel zorgvuldig gekozen en waren allemaal heel OK. De auto (Hyundai) was dik io om de verplaatsingen te doen. De offline map werkt prima. Beetje opletten met putten en best niet in het donker rijden. Katia De Wasch
2-12-2021 t/m 12-12-2021
Reis was prima. We vonden het beiden een prachtig, indrukwekkend land. Moeilijk om te omschrijven, want het is echt een uniek land. Vlucht was prima, transfer van casas waren ook prima. Verblijf in casas (excl. hotel) waren ook zeer aangenaam. Eten af en toe monotoon, maar alsnog goed te doen. Verblijf in Playa Larga, Trinidad en Varadero waren uitstekend. Een rating van 9 zou niet overdrijft zijn. Las Terrazas was minder. Mooi natuur, maar echter qua service, eten, bezienswaardigheden teleurgesteld. We zaten letterlijk in middle of nowhere en hebben niks gedaan. Tabaksvelden van Vinales was een unieke ervaring en stranden van Playa Larga en Varedero waren wel heerlijk. We vonden het erg lastig mbt fooien aangezien de ene keer iemand vertelde dat hun salaris 200 cups waren en de andere keer 2000. Tot de dag van vandaag geen idee welke waar is. En een trui is nog steeds wel handig in November. Was wel fris in de avond.Gülsan Ergul
18-11-2021 t/m 3-12-2021
Heel hard bedankt voor de terugbetaling en de moeite hieromtrent. We hadden het liever niet gedaan, maar de situatie is nu zoals ze is, jammer genoeg. Ook zullen we zeker nog wel reclame maken voor jullie indien we vrienden/kennissen mochten tegenkomen die in de volgende jaren naar Cuba zoude willen gaan. Jullie gaven ons een perfecte en menselijke service! En misschien komen we binnen x tijd wel zelf naar jullie terug. Met zeer vriendelijke groeten! Filip en Heidi Vertommen-Peeters
Reis in maart 2020 en maart 2021 geannuleerd i.v.m. corona
Na terugkomst uit Cuba vielen we hier midden in de Corona perikelen. Ik wilde je zeggen dat de reis perfect is verlopen. Accommodatie was prima, goed gelegen. Verder waren de excursies heel goed. Uitstekende bus, fijne reisleiders en chauffeur. Top. Ook de bezochte plekken waren top. Ik kan niet anders zeggen dan dat het een uitstekend verzorgde reis was! Thanks! Dat betekend dat we na de Corona snel weer bij je boeken! Het ga je goed en hopelijk tot snel, Groet, CorBos Laktechniek (23 personen)
13-03-2020 T/M 18-03-2020
Super leuk en bijzonder. Mooi, gezellig en bijzonder land met lieve dankbare mensen. Wij hebben enorm genoten van alles er is zoveel te doen. Cultuur, dansen, kunst musea, natuur, eten, drinken en uitgaan. Saratoga een top hotel met goede service een aanrader in Havana! En la Casona Trinidad een top locatie voor ons nummer 1! El Nicho mooi! Varadero super mooi strand en echt een heel mooi en gaaf hotel Melia international. Alleen de service is zo slecht, de mensen zijn onbeschoft niet klantvriendelijk en ook het eten slecht. Kortom in dit hotel voel je je totaal niet welkom en is voor mij geen Cuba. Dit hotel ziet er heel mooi uit en dat is het ook maar je moet er niemand naartoe sturen vanwege de slechte service en onbeschofte medewerkers bij de receptie. Alles goed gegaan! Top geregeld! Vriendelijke en flexibele chauffeurs en gidsen niets was teveel en altijd op tijd. Rapportcijfer: 9+ Jannie Salgado y Wiegman
29-12-2019 T/M 06-01-2020
Hierbij ons verslag van onze Cuba reis. Vooreerst dank voor de perfecte organisatie, alles was tiptop in orde. We hebben een zeer fijne vakantie achter de rug met bijna ideaal weer. Bij aankomst in de luchthaven van Havana stond een medewerker ons op te wachten en maakte hij de nodige afspraken voor de volgende dagen. Ook had hij de telefoonkaarten en het geld in plaatselijke valuta bij. De chauffeur was ook ter plaatse en heeft ons met een mooie classic car naar ons eerste verblijf “Chez Nous” gebracht in hartje Havana. Casa Particulara “Chez Nous” is zeer proper en mooi met nog zo’n ijzeren lift van 100 jaar terug maar die nog perfect werkt. Al het nodige was er, airco, koelkastje, warm water, enz. Het ontbijt gaat door in de eetkamer op de eerste verdieping aan de overkant van de straat. Heel leuk en zeer vriendelijke gastvrouwen. Ontbijt is zoals op vele plaatsen in Cuba, beperkt maar lekker en verzorgd. Casa is zeer centraal gelegen en alles is binnen wandelafstand. Havana is een gezellige, levendige stad met veel muziek. De dag erna werden we ontvangen in de Bacardi building door jullie medewerker. Heel goed. Hij heeft alle tijd genomen om alle afspraken van de hele verblijftijd in Cuba nog eens in detail te overlopen. Hij heeft al onze vragen kunnen beantwoorden. Aansluitend, chauffeur en gids stonden al te wachten buiten aan hetzelfde gebouw, hebben we een rondrit in Havana gedaan met een mooie oude cabrio. Daarna nog een stadswandeling en alles met zeer goede uitleg van de gids. Echt de moeite. We hebben veel uitleg gekregen en ongecensureerde antwoorden waardoor we een echt beeld van Havana (Cuba) kregen.
Lees het hele reisverslag >Frank & Patricia
23-11-2019 T/M 09-12-2019
Wij hebben erg genoten van de reis! Zeker het ophalen van het vliegveld in de oldtimer was een leuk begin, evenals de tour met de oldtimer door Havana. Paardrijden was ook geslaagd, we hadden alleen niet begrepen dat het echt een hele ochtend in beslag nam. Antoinette en Anton zijn na 2 uur afgehaakt, wat ook geen probleem was. Bezoek aan de tabaksplantage was ook leuk, goede uitleg. En natuurlijk nog sigaren gekocht! De afwisseling en verscheidenheid vonden wij leuk. Vinales vond ik wel een erg mooi gebied. Achteraf was ik liever gestart in Varadero (of andere kunstplaats) om te acclimatiseren en dan naar Havana. Alles prima verlopen! Familie Kolbach
15-07-2019 T/M 03-08-2019
We hebben een hele leuke vakantie gehad en waren erg onder de indruk van Cuba. Wel veel armer dan ik dacht maar de mensen ontzettend aardig. Alles was perfect geregeld en jullie hebben een leuke reis uitgestippeld.Frans & Sharon Kok
29-06-2019 T/M 13-07-2019
Wij waren zeer tevreden over de reis. Na 3 maanden spreken onze kinderen er nog over! In alle opzichten was het voor ons de meest speciale, spannende en avontuurlijkste reis. Zeker met de wagen was het toch wel zeer avontuurlijk. De accommodaties waren bijzonder goed behalve het verblijf in Havana. Daar hadden wij iets meer luxe verwacht. Maar het gastgezin was zeer vriendelijk en zij hebben ons goed geholpen gedurende het korte verblijf in Havana. De toplocatie was voor ons Vinales. Zeer leuk verblijf, zeer vriendelijk en zeer leuke tour. Daarnaast vonden wij het snorkelen ook de moeite. Ook alle steden die we hebben bezocht waren toplocaties zeker Trinidad. Het autorijden is zeer goed meegevallen. Het autorijden op zich was al een bijzondere ervaring. Niet te geloven wat we allemaal gezien hebben op de Cubaanse wegen en autostrades. Zeer leuk was de tour met de old-timers. Uiteraard, Bourgondisch als alle Belgen zijn, was het eten zeer goed. Zeer divers en niet zo duur. Ik zou de reis zeker aanraden bij vrienden. Behalve het autorijden, vermoed ik dat er weinigen zijn die het zouden aandurven. Ook jullie reisbureau is zeker aan te bevelen. Wij geven onze reis 08/10. Familie De Smaele
06-04-2019 T/M 21-04-2019
We zijn alweer ruim twee weken terug uit Cuba. Wat hebben wij ontzettend genoten van deze reis. Jullie hebben alles perfect geregeld.. alles klopte als een bus.. Daarvoor hartelijk dank! en we zullen jullie zeker aanbevelen bij anderen die ook naar Cuba willen afreizen. De mensen, de kleuren de geuren.. de zon.. dit alles maakte het tot een mooie belevenis. Verhalen waar we al heel veel mensen mee hebben"lastig gevallen" Voor een impressie van onze vakantie raad ik je aan even op de Facebook pagina te kijken van mijn man. Fotograaf Marcel Rekers. Hartelijke groet, Carla Lammers & Marcel Rekers
01-04-2019 T/M 18-04-2019
De reis was echt een belevenis en ontdekking van een andere wereld. De tours waren dik in orde, goed afgesproken en goede gidsen, vooral in Vinales. Hoogtepunt was Trinidad, dan Havana en dan Vinales Alles is eigenlijk prima verlopen, goed georganiseerd en gereserveerd. Rapportcijfer: 8/10Luc en Mireille Pandelaers-Eyckmans
11-03-2019 T/M 05-04-2019
We zijn inmiddels -helaas- weer terug. Het was oprecht fantastisch! Wat een prachtig land en heerlijke cultuur. Allereerst complimenten voor jullie organisatie. Alles was super geregeld en we hebben ontzettend genoten. We hadden er veel van verwacht en tegelijkertijd wisten we ook niet goed wat we er van konden verwachten waardoor we ons hebben laten verrassen. Het was beter dan de verwachtingen. We werden overal hartelijk ontvangen en het was heerlijk om te weten dat alles geregeld was. Cuba is een prachtig land met een geweldige cultuur. Onvergetelijk! Algemene opmerking over de accommodaties is dat we elke keer een hele fijne locatie hebben gehad. Dicht bij het centrum (behalve Soroa maar dat was niet erg) maar niet in de drukte. Erg fijn! Rapportcijfer: 9,5 E vd Bogaart
27-02-2019 T/M 14-03-2019
We had an amazing time in Cuba!!!! It was more than a holiday. It was a life experience with everything in it! Dus: hartelijk dank for making this possible! I’m aware of the last minute stress and some inconveniences... but, for me, they are now part of the story. I feel very grateful for having this initial introduction to Cuba in this way!Alina Marginean
18-12-2018 T/M 09-01-2019
Inmiddels bijna weer een week terug uit het mooie Cuba. Wat een prachtig land en wat was het een mooi avontuur. Onze complimenten voor de reis die je voor ons hebt samengesteld. Een goede mix van alles en de accomodaties waren ronduit top. Logistiek klopte ook alles en de Cubanen aldaar waren bijzonder punctueel. Het leek even mis te gaan met de huurauto. Tijdens de bijeenkomst liet de vertegenwoordiger ons weten dat wij de auto bij Rex moesten afhalen. Ook al had ik voor ons vertrek nog mijn vraagtekens over de ophaal- en inleverlocatie van de huurauto, ik had niet gezien dat het een voucher was voor VIA Carrental. Toen viel het kwartje en samen kwamen we er achter dat de voucher niet klopte. Met hem afgesproken dat hij het één en ander ging verifiëren. De andere dag werden wij gebeld door Kenia en volgens haar waren er 2 reserveringen omdat één van beide de reservering in eerste instantie niet had bevestigd. Uiteindelijk werd het een auto (Suzuki Jimmy) van VIA. Prima auto overigens. Al met al werd het dus allemaal goed opgelost! Een reis om nooit meer te vergeten. Nogmaals onze complimenten! Met vriendelijke groet, Hella Versluis & Jan Pol
05-11-2018 T/M 20-11-2018
Afgelopen dinsdag zijn wij teruggekomen van 3 weken Cuba. En wat hebben we genoten! Allereerst complimenten, want de reis was tot in de puntjes verzorgd. Overigens alles wat niet goed ging, is vaak ter plaatse opgelost, danwel door een vertegenwoordiger, danwel met behulp van de casa eigenaren. Wat een fantastisch land, wat een leuke mensen en nogmaals, alle complimenten aan jullie dat het zo goed geregeld was! 😊 Met vriendelijke groet, Robin Nieuwland & Marloes Noort
16-07-2018 T/M 07-08-2018
We hebben een zeer bijzondere en verrijkende reis achter de rug. We hebben nog geen tijd gehad om een fotoboek te maken. Dit volgt nog en dan zullen we ook enkele foto's naar jullie sturen. Bedankt voor het regelen van een zeer mooie reis!Maarten en Lotte Van Yper
04-07-2018 T/M 21-07-2018
We zijn alweer een paar weken terug van onze reis door Cuba. We kijken terug op een prachtige reis - terug in de tijd - met veel mooie plaatjes, ervaringen en ontmoetingen. Met de door jullie voorgestelde reis hebben jullie onze wensen goed aangevoeld, er was een fijne balans tussen natuur, cultuur en strand. Ook de accomodaties waren goed gekozen. Wij willen jullie dan ook hartelijk bedanken voor de perfecte organisatie! Hartelijke groet,Familie de Jonge
23-06-2018 T/M 12-07-2018
De reis was perfect qua tempo en plaatsen voor ons. Als we andere trekkers tegen kwamen dacht ik vaak: van “oei gaan jullie die plek overslaan, of daar zo lang blijven?” Bij ons was dit niet het geval, het aantal nachten was het correcte aantal die bij elke plaats hoorde. Weinig trekkers deden las terrazzas, maar ik vond het prachtig dat dit in onze reis zat. Ik heb het gevoel dat de reis echt op maat gemaakt was voor ons, gebasseerd op wat wij graag doen! Ook het verblijven in casas particulares raad ik iedereen aan!Kirsten Van de Velde
10-06-2018 T/M 25-06-2018
Even een update van onze reis naar Cuba! Eerst en vooral zijn wij zeer enthousiast over dit prachtige land en zijn inwoners. Daar ik Spaans spreek hebben we de kans gehad deze mensen van dichtbij te leren kennen en niets dan lof over deze warme en goedlachse bevolking. Wat de organisatie betreft zijn we meer dan tevreden over het vlotte en georganiseerde verloop van de reis, excursies alsook de autoverhuur, in elke casa zijn we heel hartelijk ontvangen! De casa in Havana was als accomodatie wel een stukje minder dan de rest van de casas, de vriendelijke eigenaar en ontbijt maakten veel goed, doch deze casa zou ik niet aanraden! De overigen waren wel aanraders, met als uitschieters die in Santiago en Playa Larga, wat werkelijk pareltjes waren! Die in Santa Clara was ook prachtig mooi! Persoonlijk zouden wij Varadero niet meer overdoen, te toeristisch voor ons, wij houden meer van het authentieke, en eventueel een nachtje meer in Viñales of Baracoa blijven of een tussenstopke ergens localer maken, maar das persoonlijke smaak! Ik zal u organisatie zeker aanbevelen. GroetjesFrancios en Nadia Ballings
02-04-2018 T/M 24-04-2018
We hebben het enorm naar onze zin gehad, bedankt voor het organiseren van de onvergetelijke reis! Het was geweldig, de afwisseling van drukte en rust was prettig. In Havana werden we wel een beetje overvallen door alle indrukken en de drukte. Elke 5 stappen die je zet biedt iemand je een taxi, excursie of routebeschrijving aan, of staat er een bedelaar naast je. Het gekke was dat we dit de laatste dag helemaal niet zo erg hadden als de eerste dagen, we denken dat dat kwam omdat we inmiddels een beetje gewend waren aan de cultuur en er niet meer uitzagen als hulpeloze toeristen haha. Alle steden hadden hun eigen charmes en de afwisseling maakte het een hele bijzondere reis. Je hoeft maar een klein stukje te rijden en de natuur en omgeving is weer heel anders! De Cubaanse cultuur is zo fijn, de mensen zijn heerlijk relaxt en zelfverzekerd, waardoor we uiteindelijk heel makkelijk tot rust kwamen. De casa's in Viñales, Trinidad en Santa Clara sprongen er voor ons uit, allen vooral omdat de kamers leuk ingericht waren en de eigenaren enorm behulpzaam en aardig. La Moka was overigens ook erg mooi en heerlijk ontbijt! Alle casa's waren helemaal prima, alleen in de casa in Havana waren de medewerkers wat minder gastvrij, maar niet echt storend verder hoor. Alleen in Cienfuegos had het misschien handig geweest om een casa dichter bij de bushalte te hebben, aangezien we er maar een dag hadden hier en nu aardig wat tijd kwijt waren met heen en weer rijden/lopen. We hadden geen auto, maar de taxi's waren een heel avontuur haha. Verkeersregels nemen ze niet zo nauw, als ze er al zijn, hadden wij het idee. We hebben ervoor gekozen om de oldtimer tour in Havana, die per ongeluk ontbrak in de vouchers, te vervangen voor een cocotaxi tour, wat erg leuk was. De wandeling in Las Terrazas was een andere dan stond beschreven, maar wel erg mooi, door de bossen naar het uitkijkpunt. Ik was in eerste instantie een beetje teleurgesteld dat we geen waterval gezien hadden, maar die mogelijkheid kregen we nog een keer in Trinidad, dus achteraf was het eigenlijk perfect 🙂 Het paardrijden langs de tabakvelden vond ik geweldig, prachtig uitzicht en hele interessante rondleidingen. Mijn moeder vond het wat minder, maar haar paard deed een beetje moeilijk haha. De boottocht en lunch op Cayo Levisa waren prima, niet echt een hoogtepunt, maar wel leuk en prima te eten. Voor mij waren de hoogtepunten het paardrijden en een excursie die we zelf geregeld hadden bij een taxichauffeur in Trinidad. Hij nam ons mee naar een prachtig uikijkpunt, een toren die we konden beklimmen, de oude suikerfabriek en de belangrijkste familie van Trinidad. Deze mensen hadden een pottendraaiwinkel. Een oude man liet ons zien hoe hij in 3 minuten tijd 3 verschillende soorten potjes uit één stuk klei draaide, erg indrukwekkend. Mijn moeder kan geen hoogtepunten kiezen, ze vond het geheel gewoon een hele ervaring 🙂Ingeborg Groen
01-03-2018 T/M 15-03-2018
We zijn gisteren weer veilig teruggekomen in Nederland na een heerlijke vakantie in Cuba! Onze complimenten en dank voor het regelen van deze reis en de prima locaties, alles was top verzorgd, we hebben genoten van dit geweldig unieke land 🙂 Groetjes, Peter en Marja Kerkvliet
06-02-2018 T/M 23-02-2018
Wat hebben we genoten van een unieke reis! Het was een reis in de ruimte maar ook in de tijd. Met onze groep van 6 was het logeren in de casas particular bijzonder! Te gast bij cubanen zelf die alles deden om het ons naar wens te maken. Hier sprong het verblijf in cienfuegos er zeker uit. Ook de maaltijden die we genoten bij al deze mensen waren superlekker en met liefde bereid. Het hotel in Vinales was heel fijn met het zwembad en het prachtige uitzicht. In Varadero, bij Mily en Orlando logeren en niet in een megahotel had zeker ook zijn charme. Daar hebben we echte gesprekken gevoerd over het land en de politiek. De transporten waren steeds stipt en helemaal in orde. Aan de luchthaven opgehaald worden in een classic car bracht ons meteen in de juiste stemming. De stadstour in classic car en te voet was prima. De paardentour in Vinales werd ook door iedereen gesmaakt. De danslessen waren leuk. Er waren zeer enthousiaste lesgevers maar ook enkele lakse begeleiders. We boekten zelf een prive yacht voor een dag in Varadero … dat was echt top; het snorkelen, de dolfijnen, het bounty–eiland, langoustines duiken… betaalbaar als je met 6 bent. De aangeboden tips waren perfect te doen …elk van ons bereidde een deel van de reis voor, zo hebben we niet veel gemist. Cuba staat niet onmiddellijk meer op ons programma, ik zou de reis en jullie organisatie zeker wel aanraden. MYRIAM VAN AKEN & CO
01-08-2017 T/M 16-08-2017
Goedemorgen, Al weer enige tijd terug uit Cuba, maar deze geweldige reis nog lang niet vergeten. Ik wilde je toch nog laten weten dat we een heerlijke reis gehad hebben, en dat we ontzettend blij waren met de reserveringen en de keuzes die je voor ons gemaakt hebt. Het was allemaal even goed geregeld. En dat allemaal met de vouchers… Het begon al bij casa Luly, wat een lieve mensen, en een geweldige plek om te vertoeven zo dicht bij het oude centrum geweldig. Ook de tochten met de taxi en de Viazul waren perfect geregeld. Wat waren we blij met de 2 nachten in het prachtige hotel in Las Terazzas. Ook de tocht met de gids was heel mooi. Als laatste Vinales. Dat was op het eerste gezicht wel erg toeristisch, maar het dal en de sfeer maakte alles goed. Daar hebben we met een ontzettende leuke gids (Adrian) rondgefietst. Hij vertelde prachtige verhalen en nam ons mee naar zijn ouders. Heeel bijzonder. En daarbij natuurlijk het weerzien van Mn dochter. Die zich al als een echte Cubaanse door de stad bewoog, meeliftte in coöperatieve taxi’s en afdingde van de ritprijzen die wij moesten betalen. Kortom alles was geweldig. Dank nog voor de goede zorgen. Groet HENNY VAN BAKEL
02-05-2017 T/M 09-05-2017
Reis is perfekt geweest, zowel heen als terugreis zonder problemen kunnen maken. Behoudens de gebruikelijke wachttijden geen enkele vertraging of andere narigheid gehad. Vliegen met KLM is bijzonder goed bevallen. Cuba/Havana vonden we erg indrukwekkend, indrukwekkend in de zin van “hoe is het mogelijk dat mensen zo kunnen leven”, natuurlijk we zaten in Havana Vieja en er zijn ook delen van de stad waar “normale” huizen staan maar het deel waar wij zaten benadrukt nog maar eens hoe goed we het in Nederland hebben. Ook taxi’s in Havana, prima geregeld. Echte hoogtepunten. In Havana het gevoel van het zijn in Cuba, het land van Fidel Castro. Iets waar we ons vanuit het verleden wat van voorgesteld hadden en ter plaatse hebben kunnen zien dat het leven daar erger is dan wat we gedacht hadden. De inwoners waren allemaal zeer zeer vriendelijk en hebben op al onze vragen een antwoord gegeven, hebben ons dingen laten zien van hun zelf, hoe ze woonden en werkten. Indrukwekkend en alleen mogelijk omdat we een spaansprekende gids bij ons hadden. Onze allereerste maaltijd in Havana was in El Chanchullero ( de zaak met de mannen met bretels), goed gegeten met een lokaal biertje erbij en dan 44 Euro moeten afrekenen was opzienbarend. We hebben nog eens gevraagd of hij niets vergeten was en hebben afgerekend met een riante tip. Dat we een dag later op een terrasje meer dan 300 euro moeten afrekenen was een eigen foutje, hadden we maar moeten vragen wat het kostte voordat we iets bestelden. Maar dan nog 50 euro per man voor een goede maaltijd en een goed glas, daar mag je niets van zeggen. We hebben er gemengde gevoelens aan over gehouden, positieve gevoelens dat wel maar het verschil Havana – New York is mega groot. Welk cijfer zouden jullie de reis geven? Van 1 – 10 een acht/negen en waarom geen 10. Er is altijd wel iets wat anders zou kunnen of beter zou kunnen. Hebben jullie opmerkingen, tips of verbeterpunten voor ons? Geen opmerkingen of tips anders dan : Gewoon doorgaan zo, het is ons prima bevallen. We gaan niet terug naar Cuba maar dat ligt niet aan jullie. Anderen zullen en hebben we reeds aangegeven dat het werken met jullie en met name met jou Frank een verademing is op het gebied van reizen. De wijze waarop wordt gecommuniceerd is perfekt en we hebben precies gekregen wat we gevraagd hebben. Dus de organisatie geven we een dikke vette 10 THEO VAN DER HEIJDEN & FOTOVRIENDEN
23-04-2017 T/M 01-05-2017
Hallo, Jammer genoeg zijn we weer terug en ben ik al bijna een week aan het werk!! Ik wil je bedanken voor de organisatie van de prachtige Cuba reis, het was echt fantastisch. Wat een leuke trip en overnachtingen bij de casa’s, de mensen waren super vriendelijk en de casa’s voldeden aan onze verwachtingen. De volgorde was ook echt perfect van stedentrip naar steeds rustiger. Alles was goed te berijden, auto heeft ons niet in de steek gelaten ondanks de verkeerde weg naar de El Nicho waterval waarbij een 4wheeldrive niet had misstaan. De natuur was prachtig, van alles wat en de combinatie van stad, zon, strand, zee , casa’s, natuur, eiland, oud, nieuw, bier, rum, sigaren, eten, muziek, dansen en het autorijden. Het is allemaal te veel om op te noemen maar ik zal deze reis nooit vergeten. Nogmaals hartelijk bedankt !!!!!!!! NATHALIE & GERARD DE SMEDT
31-01-2017 T/M 17-02-2017
Hallo, Vooreerst : het was een super reis. Alles was perfect geregeld: afhaling vlieghaven, oppikken huurwagen, trips, terug naar luchthaven: alles tip top vooral transport met oldtimer naar hotel was tof. Alle accommodaties waren super goed. Enkel de all in was wat minder maar dit kwam door de verbouwingen veronderstel ik: slechts 1 restaurant open met klein aanbod aan eten. Ik denk dat bij volle uitbating het wel in orde zal zijn. De casas waren wel heel tof: super vriendelijke mensen, toffe ontvangst en lekker eten. Allemaal heel netjes. Las Terrazas: La Moka hotel was wel knap: toffe omgeving Hotel Los Frailes in Havana was origineel en super goed gelegen om alles te bezoeken In Vinales : bezoek aan sigarenkweker en uitstap met paarden was origineel en tof Huurwagen was heel goed, reed vlot: enkel de wegen zijn super erbarmelijk en bewegwijzering is nihil. Gelukkig zijn de inwoners heel vriendelijk om ons op de goede weg te zetten of met de fiets voorop te rijden naar de casas en hotels. Een ding zouden wij toch willen opmerken: in jullie reisgids zou ik toch vermelden dat de uitstap naar El Nicho met een terreinwagen moet gebeuren. Wij hebben halfweg rechtsomkeer gemaakt met de huurwagen: onmogelijk verder te rijden gezien de staat van de weg. Dus El Nicho niet bezocht. De eerste vier dagen waren super tof: muziek, dans en ambiance verzekerd EN TOEN STIERF FIDEL!!!! Weg muziek, dans en alcohol: dat was wel heel spijtig: alle tavernas ‘s avonds waren leeg en doods, maar we hebben het niet aan ons hart laten komen: veel gewandeld en bezocht en op de kamer konden we toch nog een glaasje wijn drinken. Persoonlijk zouden wij iedereen aanraden om Cuba te bezoeken volgens jullie plan. Het was perfect en alles zowat gezien wat er te zien valt. Hotels en casas waren fantastisch!! Tours waren leuk: toffe gidsen en niet te lang. Hoogtepunten waren toch Havana en Vinales. Wij gaan zeker onze vrienden aanraden via jullie een reis naar Cuba te boeken. Wij geven een 9 voor Cuba en een 10 voor jullie service Een dikke dankjewel daarvoor Grtn, PATRICK EN CHANTAL
21-11-2016 T/M 03-12-2016
Onze reis naar Cuba is ons honderd procent meegevallen De tour met de oude auto in Havanna was heel goed, de gids trouwens ook (ik had gehoopt op een open auto maar dat was dus niet). Onze huurauto was ok, rijden met de auto is een heel avontuur, niet het rijden zelf maar de wegen zijn niet goed en de wegwijzers zijn meestal ver te zoeken maar dat maakte de reis spannend De meeste locaties waren goed, de locatie in Santa Clara was super. Wij zullen zeker deze reis aanbevelen bij vrienden. Wat wij leuk vonden waren natuurlijk de vele oude auto’s, een aanrader in Varadero is de dolfijnenshow, hebben er al verschillende gezien maar deze show was echt super! De andere tour met de fiets in Viñales was ook top, tevens een goede gids. Groetjes, BETTY & WILLY TIMMERS
We zouden je nog graag persoonlijk bedanken voor de goede zorgen en de geweldige organisatie. Het was allemaal tot in de puntjes gepland, en verliep perfect volgens mij. Ik weet dat iedereen het heel erg naar zijn zin had, en we hebben geweldige foto’s. Met vriendelijke groeten, MORANE ATZMON
We hebben een super reis achter de rug, niets dan positief! We willen jou en je team nogmaals heel erg bedanken voor de top organisatie! NATHALIE STORMÉ & PHILIP THYS

Cuba zelf ervaren?